Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2018 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 52 87 65 65

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

A nagy sültkrumpli teszt

A nagy sültkrumpli teszt

A mirelit sültkrumpli a mindennapi Gasztronómia trash reality showja, mindenki fogyasztja mégis mindenki titkolja. A jelenség ékes példája annak hogy a tányérunkra kerülő ételeket immáron nem szakácsok hanem mérnökök készítik, egy igen egyszerű tízperces otthoni művelettel elvégezhető feladatot igyekszünk idő és energia hiányában egy drágább viszont gyorsabb megoldással pótolni. Az étel az éttermek gyermek menüjének szerves része önálló fogásként vagy minden másféle fogáshoz kísérő köretként. Találkozhatunk vele gyors éttermekben, nemzeti és nemzetközi konyhában, nap mint nap belefuthatunk üzemi étkezdékben vagy akár egy otthoni gyors vacsora elkészítésekor.

A megkérdezett fogyasztók jelentős részének nincsen tudomása arról hogy a boltban kapható mirelit sültkrumplik milyen összetevőket tartalmaznak. Abban megegyezik a közvélekedés hogy közel sem egészséges ez a fajta élelmiszer ugyanakkor a veszélyforrást nem önmagában sültkrumpliban hanem sokkal inkább annak elkészítési módjában látják.

Tesztünk ezúttal nem szubjektív érzékszervi teszt, nem vállalkozunk a boltban kapható termékek rangsorolására hanem pusztán azt a feladatot kívánjuk elvégezni a tudatos vásárló és fogyasztó helyett hogy megnézzük hogy egyes kereskedelmi forgalomban kapható termékek összetevői milyen mértékben tartalmaznak allergén anyagokat a krumplin kívül egyéb összetevőket és azoknak milyen a százalékos aránya (már ahol megtudhatjuk a gyártótól). Véleményünk azért volt minden terméktípusról, ezt tesztünk FOME oszlopában jelöltük.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének munkatársai tesztelték a fagyasztott burgonyahasábokat. Fiúk és lányok, tudatos vásárlók, akik szeretik a gyorskaját de csak akkor, ha minőségi. Ennek érdekében pedig bármeddig elmennek, igazi fanatikusok. Összesen 13 kereskedelmi forgalomban kapható mirelit sültkrumplit hasonlítottak össze, melyek között található egy magyar termék, jellemzően azonban külföldi gyártó által előállított termékekről van szó. Vannak benne magasabb árkategóriás illetve alacsonyabb árkategóriás, úgynevezett sajátmárkás produktumok is. Számunkra is meglepő a tény, hogy csak egyetlen egy terméket tettünk a kosarunkba, random vásárlásunk során, amely kishazánkból származott.

Az élelmiszerkönyv a mirelit sültburgonyával kapcsolatban külön előírást nem tartalmaz. Azt viszont mindenképpen érdemes tudni, hogy az ilyen termék egy előzetesen már kezelt termék, amely  burgonyán kívül rendszerint valamilyen hozzáadott zsiradékot is tartalmaz. Ez természetesen sohasem a legeslegjobb minőségű sajtolt olaj. Jobb esetben napraforgó, más esetben pedig az élelmiszeriparban gyakran használatos pálmaolaj lehet. Mindezeken kívül érdemes keresnünk az olyan termékeket, amelyek nem pusztán zsiradékban készíthetők és süthetők ki, hanem akár sütőben további zsiradék otthoni hozzáadása nélkül is, csökkentve ezáltal a zsiradékban sütéssel keletkező káros anyagok mértékét. 

Az árak 750-1000 g-os csomagok esetében 300-600 Ft között mozognak. Itt jegyezzük meg, hogy a drágább csomagok ára több, mint a háromszorosa a nyers krumpli átlagos árának. A minőség tekintetében a gyártó pozitív számlájára írható, hogy legtöbb esetben valódi krumplit tartalmaz a pakk. Burgonyán kívül pálma- és napraforgó olajat használnak legtöbb esetben az előállításhoz, ennek aránya minimálisan tér el egymástól. A dextróz avagy szőlőcukor jelenlétét nehezen értelmeztük egyes csomagokban.

Megemlítendő, hogy az ételallergiásoknak kifejezetten kell figyelniük a csomagok választása során, ugyanis földimogyorót és dióféléket vagyis allergén anyagokat simán tartalmazhatnak a csomagok. Feltehetően a gyártósoron nem burgonyák futnak a nap 24 órájában.

A piacon vagy boltban 1 kg krumpli ára 240-500 Ft között mozog mostanság. Abban mindannyian egyetértettünk a teszt végén, hogy megéri friss krumplit vásárolni, és rászánni a plusz időt a pucolásra, hiszen 200-300 Ft-ot spórolhatunk kilónként.

Azt azért jó tudni, hogy a lustaságból elkövetett „bűnözés”,  vagyis a fagyasztott krumpli sütés nem lesz káros hatással családunk egészségére.

Mivel a fagyasztott termékek kisebb-nagyobb sikerrel, az eredetit utánozzák, mi az igazira szavazunk és a Mari néni krumplijára a helyi piacon.

Érdemesebb az otthoni elkészítést választani, amely lehet időigényesebb azonban egészségesebb valamint kiemelt figyelmet szánni a sütésre használt zsiradék kiválasztására.

Tesztünk főszereplőit, tehát nem a Nagyi kertjéből varázsoltuk elő. A mélyhűtőben tárolt s.o.s krumpli bármikor jól jöhet hamburger mellé, vacsora kiegészítéseként. Szerethetjük és utálhatjuk, de a tény az tény: a boltok hűtőpultjai roskadoznak a fagyasztott sültburgonyától. Tesztünk során, az egyik áruházlánc, a “Krumpli minden mennyiségben” szlogennel próbált rábírni minket arra hogy vásároljunk.

Sikerült, íme az eredménye:

Termék

Elkészítés

módja

Összetétel

Súly és méret

Ár

Előállítás helye

Speciális

Fome

szubjektív

Sunny Fries -

Hasábburgonya

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3-4 percig.

burgonya, pálmaétolaj

1000 g

459 Ft

Németország

A vevőszolgálat címe és elérhetősége megegyezik az Aviko márka elérhetőségeivel.

Kívül roppan, belül semmi:

:-(

SBudget

Pommes Frites

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3-5 percig.

burgonya,

növényi olaj (pálma)

1000g

369 Ft

EU - Ausztria

-

száraz és állott még frissen is:

:-((

Favorita

Pommes Frites

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3 percig.

burgonya (95%),

növényi olaj (5%)

(pálmaolaj és napraforgó

olaj változó arányban

1000g

299 Ft

Lengyelország

McCain termék

izgalmas, roppan kívül, puha belül:

:-)

Tesco Value

Hasábburgonya

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3 percig.

burgonya, pálmaolaj (5%),

allergén anyagok: Földimogyoró diófélék.

1000 g

369 Ft

Cseh Köztársaság

Forgalmazó cím

Tesco-Global Áruházak Zrt.

ízetlen és magába szívja az olajat:

:-(

Spar Bachrohr Frites

Olajsütőben max. 220°C-ra hevített bő olajban 3 percig.

burgonya, növényi olaj (pálma)

750 g

399 Ft

Németország

-

Ropogós és puha egyben:

:-)

Pommes Fantasy

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3 percig.

burgonya(96,2%), pálmaolaj (3,8%)

1000g

389 Ft

Hollandia

A Farm Frites  Hungary Kft forgalmazza

Túl puha, fűrészporos:

:-(

Coop Hasábburgonya

Olajsütőben max. 190°C-ra hevített bő olajban 5-10 percig.

burgonya , pálmaolaj

1000g

399 Ft

Magyarország

-

Kicsit mállik, íze nem rossz:

:-I

Tesco Hullámos Hasábburgonya

Olajsütőben max. 220°C-ra hevített bő olajban 15-20 percig.

burgonya, napraforgóolaj

750g

399 Ft

Cseh Köztársaság

100%-os elégedettségi garacia. Ha bármilyen okból visszahozza a terméket, mi visszafizetjük az árát.

Roppan, de ízetlen:

:-I

Kinga

Olajsütőben max. 180°C-ra hevített bő olajban 4 percig.

burgonya (93%), növényi olaj (7%),

nyomokban zeller

750g

319 Ft

Lengyelország

-

Az elvárt minimumot hozza, kissé avas:

:-I

FarmFrites

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 2-3 percig.

burgonya (95,1%), pálma olaj, dextróz

750g

499 Ft

Hollandia

-

Jó állag:

:-)

Aviko Original

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 2-3 percig.

burgonya, pálmaétolaj

750g

559 Ft

Németország

-

Sületlen krumpli íze van, száraz és vékony:

:-(

Agristo Ropogós burgonya

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 2-3 percig.

burgonya, napraforgóolaj

1 kg

599 Ft

Belgium

a bokkon Julienne hasábburgonyaként szerepel a neve

Jó külső, pépes belső:

:-)

McCain

Olajsütőben max. 175°C-ra hevített bő olajban 3 percig.

burgonya

(94 %), napraforgóolaj (6%)

750g

599 Ft

Lengyelország

nem minden információ szerepel rajta magyarul

Szép, kissé ízetlen:

:-)