Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2018 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 52 87 65 65

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

TÁMOP-5.5.6

TÁMOP-5.5.6

A projekt leírása:

Az Egyesület a teljes fogyasztói társadalmat szólítja meg. A tájékoztatás, tanácsadás és oktatás hármas alappillére köré szervezve céljainkat az internetes társadalom igényeihez mérten egy interaktiv önképző, elektronikus adatbázis megalkotásával, fogyasztóvédelmi szakemberek akkreditált képzésének megteremtésével, a fogyasztóvédelem tudományos szemléletével eddig meg nem szólított társadalmi csoportokat kívánunk elérni, a fogyasztóvédelmet kívánjuk szélesebb társadalmi alapokra helyezni.

Az Egyesület céljai összhangban vannak a 2007-2013 évekre vonatkozó fogyasztóvédelmi politikával. Mindezek tükrében a projekt átfogó célja a tudatos fogyasztó magatartás alakítása, a civil szervezetek szerepvállalásának növelése, a társadalmi párbeszéd számára fórumok megteremtése, nyilvánosság és a fogyasztók tájékoztatásának biztosítása.
A projekt különös céljai:

Az Egyesület fogyasztóvédelmi szakemberek valamint békéltető testületi tagok számára nyújtandó képzés akkreditációjának közvetlen célja az Egyesület képző kapacitásainak növelése. Ennek eredményeképpen két képzés programakkreditációja egyenként 30 fő részvételével és min. 20 fő sikeres végzésével, valamint a képzésekhez igazodó tananyag megalkotása várható.

A fogyasztói társadalom problémáinak feltárása érdekében vállalt tevékenységek közvetlen célja, a régió fogyasztói problémáinak szintetizálása révén az egyesület szolgáltatásainak ezekhez történő igazítása, a leggyakrabban jelentkező fogyasztói panaszok alapján kiválasztott területeken végzett reprezentatív közvélemény-kutatás (5 terület) eredményeinek nyilvánosságra hozatala, kiértékelése, megjelentetése.

A projekt nagyon fontos, több tevékenységen keresztül megvalósuló célja a nyilvánosság biztosítása, szezonális szolgáltatásokról, jogairól és kötelezettségekről, való tájékoztatása, a régió legérintettebb fogyasztói csoportjainak (fiatalok, idősek) elérése. Ennek eredményeképpen széles nyilvánosságnak szóló kb. 200 fő részvételével megvalósuló tájékoztatót tervezünk, 10 db egyenként egy szerzői ív terjedelmű Fogyasztóvédelmi zsebkönyv sorozatot összesen tízezer példányban, valamint havi egy alkalommal fogyasztóvédelmi publikáció közzétételét és Fogyasztóvédelmi Magazin c. rádióműsort tervezünk.

A fogyasztóvédelem szakemberképzésének, és tudományos műhelymunka megteremtésének, a felsőoktatási karokon fogyasztóvédelmi tárgyak beindításának ösztönzése a célunk a felsőoktatásban, felhasználható 15 szerzői íves tansegédlet megírásával és kiadásával.


A projekt során megjelent szakmai anyagok:


Az utazásról közérthetően
A fogyasztó a reklámok világában
Építő ötletek
FV a karácsonyi forgatagban
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Közműves zsebkönyv
Pénzügyek
Takarékos háztartási útmutató
Zsebkönyv Számítástechnika
Magyar fogyasztóvédelmi magánjog - Európai kitekintéssel
Hatályosítás
Termékfelelősség


A projekt során publikált cikkek:

Fogyasztói csoportok
Izlandi vulkánkitörés
Védik is a fogyasztókat a Campus fesztiválon
Sajtóközlemény - Nyitórendezvény
Többszörös árat is fizethetünk a semmiért
Utazási kiállítás Debrecen
Webshop kisokos


A projekt során publikált cikkek környezettudatosság témakörben:

A konyhában érdemes elkezdeni a fényforradalmat - 2011
Környezetbarát takarítás a konyhában - 2011
Háztartás még gazdaságosabban - 2011
Háztartási energiatakarékossági tippek - 2012
Nyolcvan százalékkal csökkentheted az áramfogyasztást - 2012
Harmincezres fűtésszámla évente - 2013
Energiacímke - Mire figyeljünk ha új háztartási gépet vásárolunk - 2013A program a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete megbízásából, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert, „A fogyasztói tudatosság növelése a civil szerepvállalás erősítésével, a fogyasztók tájékoztatása, tanácsadás és oktatás révén” című és TÁMOP-5.5.6-08/2-2008-0011 azonosítójú program keretein belül valósult meg.


---

Felolvasó szoftverek

vak vagy gyengénlátó felhasználónak"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta a fogyatékkal élő embertársaink megsegítése és az akadálymentesítés már nem csak figyelmesség, hanem kötelesség is."


Hírmondó (magyar)

Hírmondó felolvasószoftver letöltése: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/hirmondo--magyar--BM7.html

A Hírmondó egy speciális internetböngésző, amely a honlapokon található szövegeket jól érthető, élethű hangon olvassa fel, és segíti az oldalak közti navigálást a vakok, és gyengénlátók számára.


SpeakBoard - A beszélő számítógép

Speakboard felolvasószoftver letöltése: http://loadion.com/hu/SpeakBoard-1.0.0.11._543297.html?tab=1


A SpeakBoard egy olyan egyedülálló program, aminek segítségével magyar nyelven, természetes hangzású női, vagy férfihangon, tudja felolvastatni Word dokumentumait, e-mailjeit, az Interneten található weblapokat, pdf dokumentumokat, szöveges állományokat és minden más a képernyőjén megjelenő szöveget.

Minimális hardver követelmények: Pentium II. 300 MHz, 64 MByte memória, 100 MByte szabad hely a merevlemezen, Windows kompatibilis hangkártya A minimális szoftver követelmények: Windows 98, Internet Explorer 4.0.

A gyengénlátók is használhatják a SpeakBoard programot a képernyőn megjelenő apró feliratok felolvasására, vagy akár hosszabb dokumentumok meghallgatására is, úgy, hogy közben a képernyőn követhetik az elhangzottakat. A felolvasás közben megjelenő szövegek tetszőlegesen nagyok lehetnek, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatók. A betűméretek növelhetők.

A program képes felolvasni a Word dokumentumokat, e-maileket. Bármely szöveges fájlt (.txt) kijelölés nélkül is felolvastathat. Szöveges állományokat lehet átalakítani wav-ba.

Képes a vágólap tartalmát is, weblap szövegeket is felolvasni. A felolvasó program mindig azt olvassa fel, ami le van írva. Éppen ezért használható szövegek ellenőrzésére is, hiszen az elütéseket, elírásokat jobban észre lehet venni a szöveg meghallgatásakor, mint többszöri átolvasás után.


AMIS DAISY 3 beta 4-könyveket lejátszó program

Letöltése: http://www.infoalap.hu/index.php?akt_menu=229


NVDA képernyőolvasó (nyílt forráskódú)

Letöltése: https://www.nvda.hu/


A NonVisual Desktop Access, röviden: NVDA névre hallgató alkalmazás, tulajdonképpen nem más, mint egy, a Microsoft Windows operációs rendszereken futó, ingyenesen beszerezhető képernyőolvasó.

A program talán legnagyobb előnye a konkurenciával szemben, hogy ingyenes és nyílt forráskódú - előbbi előnyt nyilván senkinek nem kell magyarázni, utóbbi pedig azért nagyon fontos, mert a programozás mindenki számára elérhető, aki ért hozzá, így a lehető legdinamikusabb fejlődés érhető el.

A programot fel kell telepíteni a Windows-t futtató pc-re. A szoftver támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így például a Windows XP-t, a Vista-t, de a legújabb Windows 7 rendszert is használhatóvá teszi.

Az alkalmazás már telepítés közben is beszédtámogatást nyújt, így akadálymentesen feltelepíthető, a használat pedig, azonnal megkezdhető.

A napokban jelent meg a 2014.4-es verziója, amely szinte minden téren újdonságokat kínál. A legfontosabb előrelépés mindenképp az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, amely egy, a program és a videokártya közti interfész, így az NVDA sokkal több információ felolvasására képes, együttműködvén így olyan programokkal is, amelyeket eddig nem tudott felolvasni.

Ezen túlmenően a program már a Google Chrome webböngészőt is támogatja, a támogatás pedig folyamatos fejlesztés alatt áll. A szoftver szinte a kezdetek óta együttműködik a méltán népszerű Firefox böngészővel is, sőt az Internet Explorer támogatása is megvalósul valamilyen szinten, így tehát a böngészők közül is lehet már válogatni.

Az ezelőtti stabil verzióhoz képest további újdonság, hogy rengeteg hibajavítást eszközöltek, valamint az átlag user számára igen szembetűnő lehet a Windows Live Messenger szoftver gördülékenyebb kezelése is.

A program rengeteg nyelvet támogat, köztük a magyart is, így tehát a felhasználói felület magyar nyelvre van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg. Igen széleskörű beállítási lehetőség áll rendelkezésre, szabadon állíthatjuk például a beszéd sebességét, az intonációt, de többféle hangkarakter közül is választhatunk, kinek-kinek saját ízlése szerint.

A program támogatja a braille-kijelzőket is.

A képernyőolvasók piacán egyelőre egyedinek tekinthető az ún. beszédnéző funkció, amelynek használatával egyenesen a fejlesztőknek küldhetjük el, hogy a program egy, vagy több bizonyos alkalmazásban mit olvas fel, hogyan viselkedik, elegendő, vagy hiányos információkat közöl. Tulajdonképpen ez is a minél dinamikusabb fejlesztést szolgálja.

A program mindenki számára ingyenesen elérhető, az összes összetevőjével együtt. Itt ütközik ki az ingyenesség egy igen nagy hátránya is: a program a nyílt forráskódú, szabadon programozható, ám minőségben nem mindig kielégítő Espeak beszédszintetizátort használja a képernyőn megjelenő szövegek kimondására. Ez a beszédszintetizátor is tökéletesen érthetően beszél, ám hangminőségben, hangsúlyozásban sajnos elmarad azon fejlesztésektől, amelyek kereskedelmi forgalomban vannak.

Néhány külföldi cég készít beszédszintetizátorokat, ám ezekért nyilvánvalóan komoly összegeket kellene fizetni a fejlesztőknek. Pillanatnyilag a honosító csapat támogatókat keres jól érthető magyar beszédszintetizátor elkészíttetéséhez, amely ugrásszerűen megnövelhetné a program népszerűségét, elsősorban a magyar felhasználók körében.

Aki kedvet kapott a program kipróbálásához, vagy csak érdeklődik a számítógép-használat ezen speciális területe iránt, az látogasson el az NVDA magyar oldalra, ahol további információkat talál a programról, de akár ki is próbálhatja - a program hordozható verzióban is letölthető, így még telepíteni sem kell.

Ingyenesen letölthető a hazai webhelyről, illetve a hivatalos NVDA weboldalról is.

Forrás: Vakinfo.hu


JAWS for Windows 14.0 képernyőolvasó szoftver

Letöltése: http://www.freedomscientific.com/Downloads/synthesizers

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyűleütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával lehetővé teszi a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, az Internet Explorer böngésző, és sok más népszerű program használatát.

A 14.0 verzió legfontosabb újdonságai a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerek támogatása, valamint a Nuance Vocalizer beszédhangok használata. A JAWS for Windows magyar változata a Profivox beszédszintetizátor mellett tartalmazza a Vocalizer Compact Eszter hangot, továbbá az optikai karakterfelismeréshez szükséges Omnipage OCR szolgáltatást. Több idegen nyelvű hangkarakter, és a magyar hang jobb minőségű változata letölthető a Freedom Scientific Vocalizer Direct Voices weboldaláról.

Forrás: www.infoalap.hu/jaws/