Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2018 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 52 87 65 65

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Fogtömés: 1 500-79 800 Ft

Fogtömés: 1 500-79 800 Ft

Akár a sürgősség, akár a magasabb bizalmi index hajtja fogorvosi magánpraxisba az embert, nehéz előre látni, mennyire fogja egy-egy beavatkozás megterhelni a pénztárcáját. Árfeltüntetés-tesztünkből az derült ki, hogy a fogászatok árképzése kevéssé átlátható: vajon mi a különbség egy 1 500 és egy 79 800 forintos fogtömés között?

A FOME megbízásából a CP Contact Kft. 2017 decembere és 2018 januárja folyamán 27 piaci alapon működő magán fogorvosi rendelő online árfeltüntetését vizsgálta meg. A fogászatok 7 nagyvárosban praktizálnak az ország legkülönbözőbb régióiban, de akadt olyan cég is, ami több településen is fogadja a betegeket.


A vizsgált fogorvosi rendelők területi megoszlása:


Az árfeltüntetést kizárólag a honlapokon ellenőriztük, kifejezetten arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire kommunikálnak érthetően az interneten a fogorvosok. Három alapvető kezelés árait vetettük össze: a fogtömését, a gyökérkezelését és a fogfehérítését, valamint összegyűjtöttük, hogy a diagnózis felállításáért külön díjat számítanak-e fel.

A 27 weboldal 22%-án nem találtunk értelmezhető árlistát, legfeljebb néhány árat példaként. Néhány helyen hosszan részletezték, hogy a kezelések komplexitása és a felhasználható anyagok jelentős árkülönbségei miatt nem tüntetik fel az árakat, csak személyes konzultáció során tudják a páciensekkel egyeztetni, hogy milyen kiadások elé néznek. Tény, hogy semmi nem kötelezi a fogászatokat arra, hogy a honlapjaikon ezt kommunikálják – a Fogyasztóvédelmi törvény csupán azt írja elő, hogy a szolgáltatás megkezdése előtt köteles írásban tájékoztatni a szolgáltató a fogyasztókat tételesen az árairól. Elég tehát a rendelőben kiírni a kezelések és az anyagok költségeit, de ha már oda úgyis kénytelenek megcsinálni a listát, akkor akár a honlapra is ki lehetne rakni.

A jogszabály ugyanakkor tartalmaz egy nagyon fontos, bár általánosnak tűnő elvárást: az árak, díjak feltüntetését egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell megadni. A fogyasztóvédelmi hatóságok gyakorlatából sok szempontból látható, hogy mit tartanak egyértelmű árfeltüntetésnek, és mit nem.

Nem egyértelmű a díj feltüntetése például, ha egy szolgáltatás (termék) esetében csak egy –tól, vagy akár egy tól–ig díj szerepel, hiszen a fogyasztó nem tudja az adott szolgáltatás díját pontosan előre megismerni, holott ez a tudatos döntés elengedhetetlen előfeltétele.

A fogászatok 78%-a szerencsére megkísérelte a „lehetetlent”, és mégis kitett az internetre egy-egy árlistát. A korábbi években ez nem volt ennyire gyakori, így elmondható, hogy a fogyasztók, a piac kikényszerítette a szolgáltatókból, hogy a díjakat, árakat előre ismertessék. A megfelelő időben történő tájékoztatás azért is fontos, mert igen ritka, hogy a fogyasztó beül egy fogászat rendelőjébe, megnézi az árakat, majd kijön, mert azok túl magasak neki: a döntés korábban születik meg. Az internetes, előzetes tájékoztatás tehát mindenképpen elvárható fogyasztói szemszögből nézve.

Ezeken vannak jól definiálható tételek: például a panorámaröntgent mindenki be tudta lőni 0 és 7 500 forint közé egy-egy konkrét számmal. Ha valaki még fogfájósan is árérzékeny, akkor már az alábbi grafikonból is rögtön láthatja, hogy óriási különbségek lehetnek a fogászatok árai között.


Panorámaröntgen árak (Ft):Hasonlóképpen egzaktnak gondolná az ember, hogy a diagnosztizálást hogyan számolják fel a fogászatok. Mégis 27-ből csak 21 honlapon szerepel erre vonatkozó információ: 10 helyen ingyenes, 2 esetben tól-ig értéket adtak meg, másutt pedig 2000 és 6000 forint között mozog a konzultáció ára.

A sok munkával beárazható kezeléseket azonban esélytelen lenne az egyszeri fogyasztónak összehasonlítani, a rendelők ugyanis többnyire beérik egy –tól vagy tól–ig ár feltüntetésével. Így fordulhat elő, hogy nem tudhatjuk, hogy egy fogtömésre elég lesz-e egy darab húszezrest magunkkal vinnünk, vagy inkább néggyel kellene készülnünk. A „16 700–79 800 Ft”, vagy „2 500–78 000 Ft” feliratok nem mondhatni, hogy nagyban elősegítenék az anyagi felkészülést vagy a körültekintő fogyasztói döntést. Szakmailag minden bizonnyal indokolható a jelentős árkülönbség, de mégsem fair, hogy az embert esetleg tátott szájjal, a fogorvosi székben ülve kezdik el tájékoztatni a tömőanyagok tulajdonságairól és árairól.

Árfeltüntetési hiányosságnak számít az is, ha a díjakról forintban nem tájékoztatjuk az érdeklődőket. A 27 fogorvosi rendelő közül, volt, aki kizárólag euróban határozta meg, mennyiért látja el a betegeket. A Fogyasztóvédelmi Törvény alapján kötelező forintban (is) feltüntetni az árat.

Reméljük, hogy a fogorvosi rendelők továbbra is javuló tendenciát fognak mutatni, és egyre több időt szánnak majd arra, hogy tételesen megjelenítsék a szolgáltatások díjait és az anyagárakat. Akkor talán magyarázatot fogunk kapni arra, hogy pontosan mi indokolja az alábbi grafikonokon látható jelentős árkülönbségeket.


Fogtömés árak - "tól-ig" árak 12 rendelőben:Fogtömések átlagolt árai városonként:


Gyökérkezelés átlagolt árai városonként (Ft):


Gyökérkezelés - "tól-ig" árak 13 rendelőben:


Minimális fogfehérítési díjak (Ft):

---

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének munkatársai díjmentesen segítenek személyesen, telefonon, online a fogyasztóvédelmi problémák kezelésében: www.fome.hu

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének „A fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek 2017. évi támogatása" elnevezésű, "A fogyasztói tudatosság növelése internetes fogyasztói közösségek alakítása révén" tárgyú pályázati programja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul(t) meg. Nyilvántartási szám: FV-I-17-2017-00027