Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2018 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 52 87 65 65

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Nagy tavaszi autótakarítás-teszt

Nagy tavaszi autótakarítás-teszt

A tavaszi autótakarítási lázban nem csak a kígyózó sorok dühíthetik fel az embert: a kézi mosók és automata porszívók fogyasztóvédelmi szempontból is megtornáztathatják az ember vérnyomását.

A jó idő beköszöntével mindenki igyekszik megszabadítani az autót a téli sós-saras szürkeségtől. Tíz kézi autómosót és automata porszívót vizsgáltunk meg fogyasztóvédelmi szempontból. A szúrópróba-szerű teszt során kiderült többek között, hogy tiszta tipp-mix, hány percig fognak működni a berendezések, ha hibás a gép, nem biztos, hogy tudunk reklamálni, áfás számlára pedig ne nagyon számítsunk.


Árfeltüntetésben mind a mosók, mind a porszívók üzemeltetői pedánsak: mindenhol ki volt írva a – bruttó – ár. Ám míg a fagyizók döntő többségében egyértelmű, hogy 200 forintért hány gombócot fogunk kapni, a kézi mosóknál és porszívóknál az embernek van, hogy fogalma sincs arról, hogy a bedobott százasáért vagy kétszázasáért mennyi ideig tisztogathatja az autóját. A vizsgált önkiszolgáló autótisztítók közel harmada, a porszívók közel fele nem írta ki, hogy mennyi ideig használhatjuk majd az eszközöket. A mérésekből kiderült, hogy ha kiírták, akkor sem feltétlenül törekedtek az átláthatóságra: a 100 Ft/ 1 perc helyett a mosók többsége 100 Ft/ 50-55 másodperc alapon számol. A porszívóknál 100 forintért van, hogy 3, van, hogy 4 percet kapunk – de csak stopperórával tudjuk kitalálni, hol kapunk ár/érték arányban jobb szolgáltatást. A mosóknál szerencsére minden esetben volt kijelző, ami valamilyen iránymutatást ad arra nézve, hogy mennyit dolgozhatunk még – igaz, sokszor a pénz fogyását, vagy az „egységek” fogyását mutatja, pedig valószínűleg a perc alapú visszaszámlálás lenne a legnagyobb segítség, hogy a hátsó rendszámtábla se maradjon koszos. A porszívóknál egyetlen helyen akadt kijelző, mindenhol máshol izgulhattunk, hogy marad-e idő a negyedik gumiszőnyegre.

  

Itt tudjuk mennyi az idő ára


Az idővel és a makacs sárdarabokkal folytatott küzdelmet jó esetben siker koronázza – és akkor eszébe jut az embernek az áfás számla. A jelenlegi gyakorlat szerint azonban a kézi autótakarítás nem tűnik elszámolható tételnek: 10 szolgáltatóból 8 egész egyszerűen nem ad áfás számlát. Mindössze két cégnél törekedtek arra, hogy ezt a jogos igényt kielégítsék: az egyik a lefotózott és elektronikusan elküldött nyugta alapján ígért áfás számlát, a másik állítólag már dolgozik azon, hogy egy gyűjtődobozba szedje össze a céges adatokat, hogy adott időközönként elkészíthessék a számlákat. A teszt során igényelt áfás számlák azóta sem érkeztek meg. Sőt, nyugtát is csak egyetlen egyet sikerült begyűjteni.


Itt nincs idő az árhoz


Nem csak az áfás számla miatt akadhat dolga az embernek a tisztító berendezések üzemeltetőivel: könnyen belefuthatunk egy sörte nélküli kefébe, vagy pénznyelő automatába. Az üzemeltetők telefonos elérhetősége ugyanakkor csak a mosók 70%-ában, a porszívók 28%-ában volt feltüntetve. Az üzemeltető cégek neve mindössze a mosók felén szerepelt, a vizsgált porszívókon pedig egyen sem. Jogszabályi előírás nemcsak az üzemeltető nevének, hanem a cég székhelyének feltüntetése is: ennek egyetlen helyen sem tettek eleget.

Egyik kézi mosónál vagy porszívónál sem tájékoztatták a fogyasztókat az Általános Szerződési Feltételekről – sem a helyszínen, de még a honlapjukon sem tettek közzé ÁSZF-et. A panaszkezelés lehetőségeiről pedig csak egyetlen helyen volt – egy hibás, jogsértő – felirat.

A nagy, tavaszi autótakarításkor érdemes tehát körülnézni, hogy olyan helyet találjunk, ahol az ár/perc értékről, az üzemeltetőről, az ÁSZF-ről is tájékoztatnak, kiírják, hogy pontosan mit kapunk a pénzünkért, és érthetően jelzik, mennyi ideig dolgozhatunk. Ha még az áfás számla is szempont, végképp alapos piackutatásra lesz szükség.


---

A tesztet a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete megbízásából a CP Contact Kft. készítette.

---

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének munkatársai díjmentesen segítenek személyesen, telefonon, online a fogyasztóvédelmi problémák kezelésében: www.fome.hu

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a fogyasztók érdekében.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének "Fogyasztók tudatosítása aktív fogyasztói közösségek alakítása révén" c. programja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósult meg