Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Ne késlekedjük gondoskodni a vízóráról, hamarosan itt a tél!

Ne késlekedjük gondoskodni a vízóráról, hamarosan itt a tél!

 „Pár hónapja költöztünk kertes házba, mit tegyek, hogy ne legyen baja az aknában lévő vízórámnak?”


Jó esetben még időben tesszük fel ezt a kérdést felhasználóként. Kertes házaknál a hideg idő beálltával a vízóránk védelmére is figyelnünk kell. A nem megfelelően téliesített, elfagyott vízórák miatt több százezer forint értékű víz is elfolyhat. A tartós téli hideg komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízmérőkben és vízhálózatban, ezért a kemény fagyok közeledtével el kell végezni a vízvezetékrendszer téliesítését.



A hatályos jogszabályi előírások szerint a fagy elleni védelemről a fogyasztó köteles gondoskodni. Ennek elmulasztása vagy nem megfelelő végrehajtása esetén az elfagyott vízmérő árát, a mérőcsere költségét és az elfolyt vízmennyiséget is a fogyasztó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Nyaralók, hétvégi házak esetén is visszatérő probléma, hogy csak az olvadást követően hetekkel, vagy hónapokkal később fedezi fel a tulajdonos a vízszivárgást, épp ezért nagyon fontos a vízóránkat (is) rendszeresen ellenőrizni, és a téli hidegre felkészíteni.

Minimális óvintézkedések:

- Győződjünk meg arról, hogy jól záródik az akna fedele, és ha törött, cseréljük ki!

- Az aknát és a vízmérőt leszigetelhetjük hungarocellel, vagy más alkalmas hőszigetelő anyaggal (pl.: pléddel, kartondoboz darabokkal). Vigyázzunk arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor a mérő megsértése nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. A szigetelés olyan mértékű legyen, hogy biztonsággal elkerüljük a fagyás okozta károkat!

- Fontos, hogy a tél folyamán többször ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában, és a fedele is jól le van zárva!

- A pincében lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzük a pinceablak épségét, szigetelését és az ablakot tartsuk zárva! A helyiség hőmérsékletétől függően gondoskodjunk a vízmérő hőszigeteléséről is!

- A vízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban.

- Téliesítéskor gondoskodjunk a vezetékek védelméről és víztelenítéséről is!


További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és azinfo@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

A Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal elérhetőségei: http://www.mekh.hu