Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Szabálytalan vételezéssel gyanúsítja az elosztó?

Szabálytalan vételezéssel gyanúsítja az elosztó?

„A mérőórámon néhány apró – számomra ismeretlen eredetű – karcolást talált a szolgáltató által kiküldött ellenőr, és most szabálytalan vételezéssel gyanúsítanak. Mit tehetek?”


Már egy egészen kis elváltozás is súlyos következményekkel járhat, és megalapozhatja a szabálytalan vételezés gyanúját. A köztudatban a szabálytalan vételezést gyakran pusztán a víz-, gáz-, áramlopással azonosítják, pedig ennél jóval összetettebb fogalomról van szó!



Szabálytalan vételezővé válik, ha 

- nem jelenti be haladéktalanul az üzemeltető szolgáltatónak, elosztónak a fogyasztásmérő vagy plombái, jelzései sérülését, hiányát,

- megrongálja, eltávolítja a készülék plombáit, amely lehetővé teszi a méretlen vételezést, azaz a lopást,

- a fogyasztásmérő megkerülésével méretlenül veszi igénybe a szolgáltatást, 

- a közszolgáltató engedélye nélkül rácsatlakozik a vezetékrendszerre. 

A szabálytalan vételezés élet- és balesetveszélyes, kárt okoz a többi felhasználónak és a szolgáltatónak, nem mellesleg több százezer forintos kötbérfizetési kötelezettséget is eredményezhet!

Amint bármilyen rendellenességet tapasztal a mérőóráján, azonnal jelezze azt az elosztónak! 

A témával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy míg a földgáz- és a villamosenergia-szolgáltatás esetében létezik elosztó szolgáltató (műszaki üzemeltetésért felelős), addig a vízszolgáltatás esetében ilyen külön társaság nincsen, a számlázást és az üzemeltetést is ugyanaz a szolgáltató végzi.

Az elosztó bármikor – előzetes bejelentés nélkül is – ellenőrizheti a tulajdonában álló mérőberendezéseket, és amennyiben szabálytalan vételezést állapít meg, arról fotókkal dokumentált jegyzőkönyvet köteles felvenni. Ön a helyszíni ellenőrzés során köteles együttműködni a szolgáltatóval!

Ha bizonytalan az ellenőr személyét illetően, akkor egyeztessen telefonon az elosztóval. Javasoljuk, hogy a helyszíni ellenőrzéskor végig legyen jelen, és az ellenőrzésről készített jegyzőkönyvben feltétlenül rögzítse észrevételeit! 

Ha a jegyzőkönyvben vitatja a szabálytalan vételezés megállapítását, akkor az elosztó köteles a mérőórát független igazságügyi szakértővel megvizsgáltatni, amely vizsgálaton Ön is részt vehet, és megállapításokat tehet. A szakértői vélemény alapján a szolgáltató dönt arról, hogy megállapítható-e az Ön felelőssége, és kiszabhatja a felhasználó által fizetendő kötbért. 

Kiemelten fontos, hogy a mérőórával kapcsolatos minden iratot gondosan őrizzünk meg, mert vita esetén szükségünk lesz rájuk. 


Következő posztunkban arról számolunk be, hová fordulhat panasszal, ha a szolgáltató által megállapított szabálytalan vételezést nem ismeri el.


További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és azinfo@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

A Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal elérhetőségei: http://www.mekh.hu