Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Megkapta a számláját, de nem tudja kifizetni? Elkerülhető a kikapcsolás!

Megkapta a számláját, de nem tudja kifizetni? Elkerülhető a kikapcsolás!

A védendő fogyasztók lehetőségei 


„A szolgáltató megküldte a számlát, de sajnos úgy alakult az utóbbi időben a helyzetem, hogy nem tudom kifizetni. Most ki fogják kapcsolni a szolgáltatást?”

Van lehetőség a kikapcsolás elkerülésére! Bárkivel előfordulhat, hogy egészségi állapota, élethelyzete megváltozik, amely miatt közműszámláit nem tudja kifizetni. A közműszolgáltatások közül a villamosenergia-, a földgáz- és a víziközmű-szolgáltatás esetén védendő fogyasztói státuszt lehet kérni, amely különleges bánásmódot biztosít a fogyasztóknak. 

Ha már tudja, hogy a számla nem lesz határidőben kifizetve, ne várja meg, hogy a szolgáltató küldjön felszólítást. Rövid időn belül keresse fel a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáját, és jelezze, hogy a számlát nem tudja kifizetni, és helyzetéből adódóan ez a későbbiekben is gondot fog okozni. 

Kérje a védendő fogyasztói státuszba való felvételét, ugyanis a védendő fogyasztókat kedvezmények illetik meg.

A védendő fogyasztói státusz kedvezményezettjei szociálisan rászoruló, illetve fogyatékkal élő személyek lehetnek.

Szociálisan rászorulóként részletfizetés, fizetési haladék, kikapcsolás helyett előre fizetős mérő felszerelése kérhető. Fogyatékkal élőként havonta történő mérőleolvasás, a felhasználási helyen készpénzes számlakiegyenlítés, igénynek megfelelő mérőhely kialakítás, kikapcsolás alóli mentesség (ha a szolgáltatás megszűnése életet, egészséget veszélyeztetne) igényelhető.

A védendő fogyasztói státuszt a fogyasztónak kell kérnie a szolgáltatójánál. A közműszolgáltatónál (áram, földgáz, víz) külön szükséges igényelni. Az igényléshez formanyomtatványt biztosítanak a szolgáltatók, amelyek az ügyfélszolgálatokon, illetve az internetes honlapjukon is elérhetőek. A kérelmet a jogosultság jellege szerint a kezelő orvossal, illetve az igazoló szervvel kell érvényesíteni.

További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és az info@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elérhetőségei: http://www.mekh.hu
A Békéltető Testületek elérhetőségei: https://www.bekeltetes.hu/
A Járási Hivatalok keresője: http://jarasinfo.gov.hu/