Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Hogyan jelenthetjük be közműszolgáltatási igényünket? 2. rész

Hogyan jelenthetjük be közműszolgáltatási igényünket? 2. rész

„Új házba költözünk, sok mindent olvastam, de bizonytalan vagyok a közüzemi szolgáltatások megigénylésében.”


A csatlakozás megvalósításának lépései

- Az első lépés a megfelelő szakember kiválasztásával kezdődik. A bekötéshez szükség lesz tervezőre, aki elkészíti a műszaki dokumentációt. A mérőhely kialakítását regisztrált vagy minősített szakemberre kell bízni – elérhetőségükről az elosztói szolgáltatóknál érdeklődhetünk –, aki az előírt szabványoknak, biztonsági előírásoknak megfelelően alakítja ki a bekötővezetéket a csatlakozási vagy szolgáltatási ponttól. A szakemberek munkadíja és a felmerülő anyagköltségek mindig az igénylőt terhelik. A minősített szerelővel azt követően javasolt szerződést kötni, ha a szolgáltató vagy – külön hálózatüzemeltető esetében – a hálózati elosztó tájékoztatást adott a csatlakozás lehetőségéről.

- A következő lépés az igénybejelentés a szolgáltatónál/hálózati elosztónál, amely általában a szolgáltatók által kiadott nyomtatványon történik.

- Az igénybejelentés után a szolgáltató/hálózati elosztó megvizsgálja, hogy a csatlakozás műszaki feltételei adottak-e, amennyiben szükséges, helyszíni felülvizsgálatot is végez. A szolgáltató dönt az igény elfogadásáról, esetleg hiánypótlást kérhet. Ha a szolgáltató úgy dönt, hogy a csatlakozás megvalósítható, részletes ajánlatot küld a leendő felhasználónak, amelyben leírja a műszaki feltételeket, valamint közli a megvalósítás költségeit. A csatlakozás költségeit jogszabályok rögzítik, a számítás függ az igényelt teljesítménytől, kapacitástól, valamint a kiépítendő vezetékek hosszától. Fontos tudni, hogy a mérőhely kialakítását a felhasználónak kell kifizetni.

- A bekötési terveket a szolgáltató/hálózati elosztó hagyja jóvá a csatlakozás elvi hozzájárulásának megadása után. A terveknek meg kell felelniük a hatályos műszaki-biztonsági előírásoknak, szabványoknak, valamint a szolgáltató üzletszabályzatában rögzített előírásoknak. A felhasználó a csatlakozási ajánlat elfogadása után befizeti az ajánlatban szereplő összeget, valamint a földgáz- és a villamosenergia-ágazat esetében aláírja, és visszajuttatja a szolgáltatóhoz a csatlakozási szerződést. 

A csatlakozás kiépítése a szolgáltatási vagy csatlakozási pontig alapvetően a szolgáltató/hálózati elosztó feladata, de a villamosenergia- és a víziközmű-ágazatban a fogyasztó saját költségén, a központi nyilvántartásban szereplő szerelőkkel is intézheti. A központi nyilvántartást a kormányhivatalokon belül működő műszaki biztonsági hatóság vezeti.

A fentiekkel kapcsolatos részletes tájékoztatást a www.mekh.hu weboldalon elérhető kiadványban találhatja meg. 

- További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és az info@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

- A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal weboldala: http://www.mekh.hu