Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Társasházban lakik? Érthetetlen a közüzemi szolgáltatás elszámolása? (1. rész)

Társasházban lakik? Érthetetlen a közüzemi szolgáltatás elszámolása? (1. rész)

Posztunkban a villamos energia és a földgáz költségek elszámolását nézzük meg.

„Társasházban lakom. Minden közüzemi számlámat határidőre kifizetem. Ennek ellenére a közös költségből is fizet a társasház közüzemi díjat. Jogos ez?”

A kérdésre a válasz: igen, mivel a társasházak esetében nem csak a lakásokban igénybe vett szolgáltatás díját kell megfizetni, hanem a közös helyiségekben elhasznált energia, földgáz és víz árát is.


A társasházban lakók közüzemi díjai két módon számolhatók el: 

-Az elszámolás történhet úgy, hogy a tulajdonos vagy – ha a felhasználó ettől eltérő – a felhasználó közvetlenül számol el a szolgáltatóval. Ebben az esetben a számlát a szolgáltatónál bejelentett felhasználó kapja. 

-Történhet olyan módon is az elszámolás, hogy a szolgáltató a társasház közös képviseletének küldi meg a társasház egészére vonatkozó, fogyasztásról kiállított számlát. Ekkor a lakás tulajdonosának vagy a felhasználónak kell az adott felhasználási helyre eső díjat a társas részére megfizetnie, a társasház belső szabályzatában megállapított módon és mértékben. A társasházban lakók közötti díjmegosztás, díjfelosztás során több tényezőt is figyelembe vehetnek, többek között a lakásban lakók számát, vagy egyéb releváns körülményt. Azoknak a szabályoknak, amelyek a közüzemi díjak lakók közötti felosztására vonatkoznak, akkor van kiemelt jelentősége, ha a lakások energia, földgáz vagy ivóvíz fogyasztása almérőkkel nem biztosított.

A villamosenergia-fogyasztás díját leggyakrabban az egyes lakások vonatkozásában a szolgáltatónál bejelentett felhasználónak – tipikusan a tulajdonosnak – számlázza ki a szolgáltató. A számla alapját a lakásonkénti fogyasztásmérés biztosítja. A közös helyiségek fogyasztásának mérése a társasházakban általában külön mérővel történik, az e helyiségek fogyasztásáról kiállított számla címzettje pedig a társasház. Ezt a díjat szintén a társasházi szabályzat szerint osztja meg a közös képviselő a tulajdonosok között.

A földgázszolgáltatás esetében, ha minden lakásnak és a társasházi közös helyiségeknek is önálló fogyasztásmérője van, a szolgáltató külön készíti el a számlákat az egyes fogyasztási helyekre, külön a lakások felhasználóinak, és külön a társasháznak. A közös helyiségek fogyasztásának megosztása a társasházi szabályzat szerint történik. Ha a társasháznak egy fogyasztásmérője (főmérője) van, akkor a szolgáltató annak adatai alapján készít számlát a társasháznak. Ilyenkor a számla együttesen tartalmazza az egyes lakások és a közös helyiségek fogyasztását is. A díj megosztása a tulajdonosok között a társasházi szabályzat alapján kerül megállapításra.

- További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és az info@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

- Hova fordulhat panaszával, ha a társasházi közüzemi szolgáltatással nem elégedett?
Amennyiben az elszámolással vagy az üzemeléssel kapcsolatban merül fel probléma, először a társasház közös képviselőjét célszerű megkeresni, majd indokolt esetben a szolgáltatóhoz lehet fordulni. Fogyasztóvédelmi eljárást az ügy típusától függően – műszaki, illetve szerződésekkel kapcsolatos ügyekben – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál, illetve – számlázással, elszámolással, méréssel kapcsolatos ügyekben – a megyei kormányhivatalokban működő fogyasztóvédelmi hatóságnál lehet kezdeményezni. 

- Kormányhivatalok elérhetőségei: http://www.kormanyhivatal.hu/hu

- A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal weboldala: http://www.mekh.hu