Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Használjuk a telefonos és online ügyfélszolgálatokat a közműszolgáltatóknál történő ügyintézésre! Az online térben azonban legyünk óvatosak, nehogy csalók áldozatai legyünk.

Használjuk a telefonos és online ügyfélszolgálatokat a közműszolgáltatóknál történő ügyintézésre! Az online térben azonban legyünk óvatosak, nehogy csalók áldozatai legyünk.

A MEKH felhívja a felhasználók figyelmét a mérők éves leolvasása vonatkozásában történő változásokra, továbbá kéri a felhasználók fokozott körültekintését! A szolgáltató elérhetőségein mindenkor ellenőrizzük a helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyeket!

❗️A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a koronavírus járvány miatt kialakult egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozataival mentesítette a villamos-energia és földgáz elosztókat) a fogyasztásmérő berendezések éves egyszeri, aktuális és egyéb okok miatti személyes leolvasása, és a hitelesítési mérőcserék elvégzése alól a veszélyhelyzet idejére, valamint annak megszűnése után további hatvan napig. 

❗️A MEKH döntését a felhasználók és a gáz- és villamos-energia iparban dolgozó munkavállalók széles köre egészségének megóvása indokolja. Az intézkedés célja, hogy a személyes találkozásokkal járó munkálatokat – a folyamatos ellátás biztosítása mellett – a lehető legkisebb mértékűre csökkentse, ezzel is gátolva a fertőzés terjedését.

❗️Ugyanakkor az elosztók munkatársai – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetben – továbbra is fel kell keressék a felhasználókat. Az ilyen okból történő, valamint az egyéb helyszíni munkavégzés során elvárt azonban, hogy az időpontot előre egyeztessék a felhasználókkal, alkalmazzanak védőfelszerelést, és a lehető legkevesebbet érintkezzenek a felhasználókkal és más helyszínen tartózkodókkal.

❗️A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy az éves leolvasás szolgáltató általi helyszíni elvégzésének elmaradása miatt lehetőségük van arra, hogy a szükséges mérőállást a szolgáltató által biztosított csatornákon bejelentsék. A Hivatal javasolja, hogy a felhasználók részesítsék előnyben a szolgáltató által biztosított applikációs leolvasást, de emellett akár telefonon, vagy az engedélyes honlapján, elektronikus felületein keresztül is közölhetik mérőállásukat. A szolgáltatók a fogyasztásmérő berendezések mérési adatainak begyűjtése érdekében a nyilvántartásukban lévő csatornákon keresztül fel fogják venni a kapcsolatot a felhasználókkal. 

❗️Azon felhasználók esetében, ahol nem fog rendelkezésre állni mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamos energia kereskedők a felhasználók számára becsült mérőállás alapján fognak elszámoló számlát készíteni, a jogszabályokban és az üzletszabályzatokban foglaltaknak megfelelően.

❗️Javasoljuk, hogy a felhasználók a mérőállás diktálás lehetőségével kapcsolatban kísérjék figyelemmel a szolgáltatók közleményeit, tájékoztatásait.
A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy a valamely földgáz- vagy villamos-energia szolgáltatóra hivatkozással helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyek esetében fokozott körültekintéssel járjanak el, és a szolgáltató elérhetőségein ellenőrizzék a személy eljárási jogosultságát.